Podczas Dożynek Wojewódzkich w Uniejowie cztery koła gospodyń wiejskich z gmin Drużbice, Rusiec i Szczerców promowały swojskie jadło, przygotowane z płodów ziemi powiatu bełchatowskiego. „Rusiecka rozkosz” zajęła drugie miejsce w konkursie na najlepsze ciasto regionu. Jednocześnie stoisko promocyjne bełchatowskiego starostwa przyciągnęło setki gości, zachęconych poczęstunkiem smakołykami od lokalnych przedsiębiorców i konkursami. W dożynkowej uroczystości uczestniczyła Dorota Pędziwiatr, Starosta Bełchatowski, a także Katarzyna Kleska, Sekretarz Powiatu oraz wójtowie Ruśca i Szczercowa.
Podczas tegorocznych Dożynek Wojewódzkich w Uniejowie powiat bełchatowski entuzjastycznie zaznaczył swoją obecność w regionie łódzkim. Pokazaliśmy nowoczesną kreatywność i kulinarne talenty mieszkańców. Nie byłoby to możliwe bez udziału kół gospodyń wiejskich, które przygotowały potrawy na dwa kulinarne konkursy („na słodko” i „na słono”). Wieniec dożynkowy uplotły panie z Załuża w gminie Szczerców. Przedstawiał on krzyż z hostią, stół z bochnem chleba, rybą i pękiem zbóż, symbolizujące cudowne rozmnożenie pokarmów.
Sześć potraw z powiatu bełchatowskiego rywalizowało o tytuł tej najlepszej i nagrodę finansową dla autorów. KGW Załuże (gmina Szczerców) upiekło tort czekoladowy z niespodzianką i ugotowało barszcz z rosołu i naturalnego zakwasu z buraków czerwonych. Do niego były pierogi z mięsem i grzybami oraz krokiety z grzybami i kapustą. Panie z KGW Stefanów (gmina Drużbice) zaserwowały zupę gulaszową z żelaznymi kluskami, gospodynie ze Zwierzyńca (gmina Drużbice) podały bigos na białej kapuście. Z kolei KGW Dąbrowianki (Dąbrowa Rusiecka, gmina Rusiec) upiekły pasztet z cukinii i mielonego mięsa („Dąbrowski przysmak”) oraz miodownik z polewą orzechowo-czekoladową, przekładany masą krówkową i kremem („Rusiecka rozkosz”). Przepyszne ciasto Dąbrowianek ma teraz szansę na karierę w Łódzkiem jako laureat drugiego miejsca w konkursie kulinarnym. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, ale dużą wartość przykładało do wykorzystania produktów lokalnych, jak mleko, masło, orzechy, miód czy - użyte w „Rusieckiej rozkoszy” - bełchatowskie krówki „Majami”.
Starosta Dorota Pędziwiatr odwiedziła wszystkie stoiska reprezentujące powiat bełchatowski. Podziękowała przedstawicielom gmin za trud ich przygotowania.
- Podziwiam i doceniam ten wysiłek – mówi Dorota Pędziwiatr, Starosta Bełchatowski. - Jestem dumna z naszych kół gospodyń wiejskich, które kolorowo udekorowały stoły, zastawiły je swojskim i smacznym jedzeniem. Panie promienieją serdecznością i otwartością. To dla naszego powiatu prawdziwy skarb, który pięknie wyróżnia się na tle sześćdziesięciu innych kół, obecnych na Dożynkach Wojewódzkich w Uniejowie.
Przekazane bądź zakupione wyroby lokalne prezentowaliśmy w Uniejowie na stoisku promocyjnym powiatu. Były to m.in. miody z Lawendowej Barci, słodycze, konfitury, herbaty, pasztety, grzyby w marynacie ze sklepu „Bacówka”, chrupki z Chrupexu, wyroby cukiernicze z „Degustacji” państwa Zakrzewskich, krówki z fabryki „Majami”. Odwiedzający nas goście brali udział w konkursie wiedzy o powiecie bełchatowskim, losowali nagrody na kole fortuny bądź dzielili się swoimi skojarzeniami z naszym powiatem. Najczęstsze z nich dotyczyły węgla, elektrowni i sportowych klubów. Spotkaliśmy też osoby, które odwiedzają w powiecie rodzinę, znają takie ośrodki jak Słok, Wawrzkowizna, Patyki, Góra Kamieńsk, słyszały o rajdach rowerowych i zlotach motocyklowych lub prowadzą handel obwoźny i przyjeżdżają do lekarzy w szpitalu. Za pomoc w aranżacji stoiska dziękujemy bełchatowskiej kwiaciarni "Kwiaty u Renaty". Transportem i "męską" pomocą w montażu wsparł nas niezawodny Powiatowy Zarząd Dróg w Bełchatowie.
Święto plonów w Uniejowie było hołdem dla wszystkich rolników. W ich intencji modlono się podczas mszy polowej u stóp Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Podziękowania i wyrazy szacunku skierował do wszystkich gospodarzy w Łódzkiem Grzegorz Schreiber, Marszałek WŁ. Na dożynki złożyły się tradycyjne obrzędy, jak poświęcenie i przekazanie wieńców, częstowanie chlebem, wesoła, rodzinna zabawa do późnej nocy. Gwiazdą wieczoru na estradzie w Uniejowie była Maryla Rodowicz.
Sześć potraw z powiatu bełchatowskiego rywalizowało o tytuł tej najlepszej i nagrodę finansową dla autorów. KGW Załuże (gmina Szczerców) upiekło tort czekoladowy z niespodzianką i ugotowało barszcz z rosołu i naturalnego zakwasu z buraków czerwonych. Do niego były pierogi z mięsem i grzybami oraz krokiety z grzybami i kapustą. Panie z KGW Stefanów (gmina Drużbice) zaserwowały zupę gulaszową z żelaznymi kluskami, gospodynie ze Zwierzyńca (gmina Drużbice) podały bigos na białej kapuście. Z kolei KGW Dąbrowianki (Dąbrowa Rusiecka, gmina Rusiec) upiekły pasztet z cukinii i mielonego mięsa („Dąbrowski przysmak”) oraz miodownik z polewą orzechowo-czekoladową, przekładany masą krówkową i kremem („Rusiecka rozkosz”). Przepyszne ciasto Dąbrowianek ma teraz szansę na karierę w Łódzkiem jako laureat drugiego miejsca w konkursie kulinarnym. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, ale dużą wartość przykładało do wykorzystania produktów lokalnych, jak mleko, masło, orzechy, miód czy - użyte w „Rusieckiej rozkoszy” - bełchatowskie krówki „Majami”.
Starosta Dorota Pędziwiatr odwiedziła wszystkie stoiska reprezentujące powiat bełchatowski. Podziękowała przedstawicielom gmin za trud ich przygotowania.
- Podziwiam i doceniam ten wysiłek – mówi Dorota Pędziwiatr, Starosta Bełchatowski. - Jestem dumna z naszych kół gospodyń wiejskich, które kolorowo udekorowały stoły, zastawiły je swojskim i smacznym jedzeniem. Panie promienieją serdecznością i otwartością. To dla naszego powiatu prawdziwy skarb, który pięknie wyróżnia się na tle sześćdziesięciu innych kół, obecnych na Dożynkach Wojewódzkich w Uniejowie.
Przekazane bądź zakupione wyroby lokalne prezentowaliśmy w Uniejowie na stoisku promocyjnym powiatu. Były to m.in. miody z Lawendowej Barci, słodycze, konfitury, herbaty, pasztety, grzyby w marynacie ze sklepu „Bacówka”, chrupki z Chrupexu, wyroby cukiernicze z „Degustacji” państwa Zakrzewskich, krówki z fabryki „Majami”. Odwiedzający nas goście brali udział w konkursie wiedzy o powiecie bełchatowskim, losowali nagrody na kole fortuny bądź dzielili się swoimi skojarzeniami z naszym powiatem. Najczęstsze z nich dotyczyły węgla, elektrowni i sportowych klubów. Spotkaliśmy też osoby, które odwiedzają w powiecie rodzinę, znają takie ośrodki jak Słok, Wawrzkowizna, Patyki, Góra Kamieńsk, słyszały o rajdach rowerowych i zlotach motocyklowych lub prowadzą handel obwoźny i przyjeżdżają do lekarzy w szpitalu. Za pomoc w aranżacji stoiska dziękujemy bełchatowskiej kwiaciarni "Kwiaty u Renaty". Transportem i "męską" pomocą w montażu wsparł nas niezawodny Powiatowy Zarząd Dróg w Bełchatowie.
Święto plonów w Uniejowie było hołdem dla wszystkich rolników. W ich intencji modlono się podczas mszy polowej u stóp Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Podziękowania i wyrazy szacunku skierował do wszystkich gospodarzy w Łódzkiem Grzegorz Schreiber, Marszałek WŁ. Na dożynki złożyły się tradycyjne obrzędy, jak poświęcenie i przekazanie wieńców, częstowanie chlebem, wesoła, rodzinna zabawa do późnej nocy. Gwiazdą wieczoru na estradzie w Uniejowie była Maryla Rodowicz.
Agnieszka Zawodzińska
Zespół ds.Promocji
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie
Zespół ds.Promocji
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie