W Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który obchodzony był 8 listopada Warsztat Terapii Zajęciowej w Dąbrowie Rusieckiej prowadzony przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Kuźnia Życzliwości” postanowił  zorganizować spotkanie kulinarne pod hasłem „NIE DO WIARY W KUCHNI CZARY”.
zdjęcie
Zaproszenie do udziału w tej wyjątkowej imprezie integracyjnej przyjęli uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. gen. Janusza Głuchowskiego w Bełchatowie, podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Bełchatowie, podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Zabłotach oraz uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej Towarzystwa Pomocy Dzieciom w Bełchatowie. Ich kulinarnym zmaganiom przyglądało się jury: p. Anna Kamieniak – Wiceprzewodnicząca Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych oraz p. Dorota Włodarczyk – Przewodniczącą Komisji ds. Zdrowia, Sportu i Polityki Społecznej Rady Gminy Szczerców. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw - sałatki zgodnie z otrzymanym przepisem oraz deseru wg własnego pomysłu, którego motywem przewodnim były wafle. Całości kulinarnych zmagań dopełnił pokaz carvingu, czyli dekoracji z warzyw i owoców. Niełatwemu zadaniu musiało sprostać jury, bo zarówno sałatki, jak i desery były wyjątkowe pod każdym względem. Po burzliwych naradach udało się uzgodnić werdykt, po czym wręczono dyplomy i upominki.
Spotkanie zakończyła degustacja przystawki, czyli sałatki z kaszy gryczanej, zupy a`la pizza - dania głównego przygotowanego przez pracownię gospodarstwa domowego oraz popisowego deseru z wafli. Wydarzeniem zainaugurowano cykl spotkań kulinarnych pod hasłem „NIE DO WIARY W KUCHNI CZARY”, które jak podkreślali uczestnicy, okazało się doskonałą sposobnością do prezentacji kulinarnych uzdolnień, a wspólnie spędzony czas sprzyjał wzajemnemu poznaniu, czyli integracji.
 
Źródło,Foto:Andrzej Klimas WTZ Dąbrowa Rusiecka