W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbył się  konkurs kulinarny „I Ty możesz zostać Masterchefem”. W imprezie wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn. Była to ósma edycja konkursu, którego organizatorem byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z jednostkami terenowymi Młodzieżowym Centrum Kariery i Hufcem Pracy 5-11 w Bełchatowie, a także Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie, Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie. Patronat nad wydarzeniem objęła Starosta Bełchatowski Dorota Pędziwiatr.
master chef główne
Konkurs „I Ty możesz zostać Masterchefem” skierowany był do młodzieży Szkoły Branżowej I Stopnia (zawód kucharz) i Technikum żywienia i usług gastronomicznych uczącej się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie.
Podstawowy cel konkursu wpisuje się w ogólnopolski program popularyzacji kształcenia zawodowego oraz podstaw przedsiębiorczości. Celem konkursu jest stworzenie możliwości sprawdzenia przez uczniów ZSP nr 2 poziomu ich przygotowania do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych, podnoszenie jakości i efektywności procesu przygotowania zawodowego uczestników, propagowanie idei zmagań konkursowych jako działania dodającego młodzieży pewności i sprawności konkurencyjnej oraz zwiększenie świadomości uczestników dotyczącej potrzeby zdobywania potwierdzonych kwalifikacji zawodowych i udziału młodych ludzi w egzaminach dających takie uprawnienia.
Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 2 godzin ugotować według autorskiego pomysłu jesienną przekąskę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się:
- Tortilla jesienna, Pizzerinki,
-Frytki z dyni i cukinii w towarzystwie koktajlu mandarynkowego,
-Przekąska jesienna na bazie herbatników,
- Pizza zawijana – ślimaczki,
-Chlebek czosnkowy z jajkiem i awokado,
- Paszteciki grzybowe w cieście francuskim.
Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców i bezkonkurencyjni okazali się: Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka, które za potrawę „Roladki z kurczaka z puree z dyni” zajęły I miejsce. Mateusz Gawlik i Mateusz Sobański za potrawę „Lasagne z dynią, szpinakiem i serkiem szałwiowym beszamelem” zajęli II miejsce. III miejsce otrzymały Wiktoria Wrońska i Wiktoria Zaremba za potrawę „Warkocz jesienny”.
Nagrody w postaci sprzętów kuchennych za pierwsze trzy miejsca ufundowało starostwo.
 

M.Rogut-Chrząszcz, Zespół ds.Promocji
Foto:  Monika Cacek MCK Bełchatów