Utylizacja oleju przez profesjonalistów

2 min czytania
Utylizacja oleju przez profesjonalistów

Niezwykle istotnym zadaniem właściciela restauracji, pubu oraz każdego innego punktu gastronomicznego jest utylizacja zużytego oleju spożywczego. Obowiązek utylizacji dotyczy oleju słonecznikowego, rzepakowego, palmowego, ryżowego, kokosowego oraz wszelkich innych mieszanek tłuszczowych oraz smalcu. Utylizacja oleju spożywczego pełni niezwykle istotną rolę w ekologii i pozwala przyczynić się do poprawy środowiska naturalnego. Zużyty olej jest bardzo niezdrowy, posiada rakotwórcze właściwości i nie nadaje się do ponownego spożycia. Powinien zatem być traktowany w każdym lokalu gastronomicznym jako odpad. Poznajmy zatem jakie są sposoby utylizacji oleju spożywczego z restauracji i innych punktów gastronomicznych.

Zlecenie usługi utylizacji profesjonalistom

Na rynku funkcjonują profesjonalne firmy zajmujące się utylizacją zużytego oleju spożywczego. Posiadają odpowiednią wiedzę teoretyczną i bogate doświadczenie gwarantujące wykonanie usługi na najwyższym poziomie. Firma posiada oficjalne pozwolenie na odbiór oraz transport zużytego oleju. Należy również pamiętać, że pod żadnym pozorem nie powinno się wylewać zużytego oleju do zlewu lub toalety, gdyż z biegiem czasu olej zrobi się twardy i najzwyczajniej zapcha urządzenia sanitarne. W ramach zlecenia wykonania usługi restauratorzy otrzymują specjalne beczki z przykrywką oraz pojemniki na przechowywanie zużytego oleju. Firma odbiera odpowiednio zabezpieczony odpad zabierając zapełnioną beczkę lub pojemnik, a w zamian za to zostawia restauratorowi pustą beczkę na składowanie kolejnej partii odpadu. Właściciel lokalu gastronomicznego otrzymuje kartę przekazania odpadów w formie dokumentu elektronicznego, który stanowi poświadczenie o prawidłowej ewidencji odpadów. Karta przekazania odpadów stanowi również oficjalne potwierdzenie dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej, że zużyty odpad został zdany w prawidłowy i bezpieczny sposób. Zlecenie usługi utylizacji wyspecjalizowanej firmie to bez wątpienia najwygodniejszy sposób, a ceny usługi zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych miesięcznie.

logo-trafin-oil

Jak przebiega transport zużytego oleju?

Firma, która otrzyma zlecenie wykonania utylizacji zużytego oleju posiada specjalnie zabezpieczone do tego typu transportu pojazdy, dzięki czemu restaurator może mieć pewność, że odpad bezpiecznie dotrze do punktu utylizacji. Transport oleju odbywa się w specjalistycznych beczkach, zabezpieczonych przed przypadkowym rozlaniem oraz innego rodzaju uszkodzeniami. Oleje są najczęściej przechowywane w beczkach o pojemności od 20 do 60 litrów. Istnieją także mniejsze beczki przeznaczone do najmniejszych lokali gastronomicznych. Z kolei do hoteli, sal weselnych dedykowane są specjalistyczne beczki o pojemności nawet 120 litrów. Jedynie specjalne beczki zapewniają higieniczne oraz bezpieczne przechowywane zużytego odpadu. Zużyty olej roślinny może być następnie wykorzystany przez rafinerie do produkcji biopaliw. Co ciekaw z zużytego oleju kokosowego i rzepakowego można zrobić mydło własnej produkcji, które można wykorzystać do prania lub sprzątania.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

belchatowski24_kf