Co warto wiedzieć o kuchni japońskiej?

Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Jest oryginalna, opiera się głównie na rybach oraz ma charakterystyczny smak, co sprawia, że ma fanów na całym świecie. Japonia może się pochwalić między innymi najdłuższą średnią życia mieszkańców, największą liczbą gwiazdek Miechelin oraz różnorodnością. Na czym polega fenomen kuchni japońskiej?

Coś na początek

Warto na wstępie wspomnieć, że głównymi składnikami kuchni japońskiej są między innymi ryby (również surowe), owoce morza oraz warzywa. Opisy dań japońskich dzieli się przeważnie na podstawie sposobu przygotowywania, a wyróżnia się: podawane na surowo, gotowane, grillowane, pieczone na ruszcie, smażone, marynowane, z ryżu oraz sushi. Charakterystyczne dla tej kuchni są również estetyka oraz kolor. Japończycy mają to do siebie, że także "jedzą oczami". Kuchnia japońska znana jest z niskiej zawartości tłuszczu, maksymalną prostotą oraz licznymi przyprawami.

Etykieta przy stole

Japończycy spożywają trzy posiłki dziennie, które łącznie składają się z miski ryżu, miski zupy oraz trzech innych dań. W Japonii je się pałeczkami. Na stole po lewej stronie powinna stać miska ryżu, po prawej zupa, a pałeczki leżą równolegle do naczyń. Zupę należy pić prosto z miski. Szanująca się japońska pani domu powinna na stole ustawić przyprawy.

Sushi

Sushi to najpopularniejsze japońskie danie. Składa się z gotowanego ryżu zaprawianego octem ryżowym oraz dodatków w postaci grzybów, surowej ryby, owoców morza, warzyw, omletu, wodorostów, czy tofu. Pierwotnie sushi składało się z solonej ryby owiniętej w sfermentowany ryż. Wynalazcą tego dania we współczesnej odsłonie jest Hanaya Yohei, który chciał stworzyć szybką oraz smaczną przekąskę. Sushi często jest spożywane razem z chrzanem wasabi.

Tempura

Tempura jest potrawą kuchni japońskiej, ale pochodzi z Portugalii. Wprowadzona została do kraju kwitnącej wiśni dzięki jezuickim misjonarzom z Portugalii w szesnastym wieku. Tempura są to warzywa, owoce morza albo ryby obtoczone w panierce z mąki, sody, jajek oraz wody i smażone na głębokim tłuszczu przez niecałe pięć minut. Ważne jest, aby jedzenie nie było smażone w zbyt wysokiej temperaturze oraz nie za długo, żeby danie nie straciło wartości i smaku.

Ramen

Ramen jest najpopularniejszą zupą w Japonii, która trafiła tam z Chin w dziewiętnastym wieku. Szczyt popularności ramen zdobyło po drugiej wojnie światowej. Ramen podstwawowo składa się z makaronu z mąki pszennej oraz wywaru z wieprzowiny i kości. Można również dodawać między innymi ryby, owoce morza, warzywa, jajka ugotowane na twardo oraz nasiona sezamu. Rodzajów tej zupy jest wiele, a każdy kucharz wymyśla swój własny przepis.

Taiyaki

Taiyaki jest potrawą w kształcie ryby, ale rybą nie jest. Potrawa została pierwotnie stworzona, aby uboga część społeczności jadła przynajmniej namiastkę tych wodnych stworzeń (wówczas wielu osób nie było stać nawet na rybę). Taiyaki są to wafle podawane na ciepło z nadzieniem z fasoli, czekolady, sera oraz kremu.

Informacje dodatkowe

Sprawdź sushi Bemowo w restauracji Gold Sushi - dowiedz się więcej