Świąteczny stół powinien obfitować w najlepsze i najzdrowsze smakołyki różnego rodzaju. Po wigilii, w pierwszy i drugi dzień świąt warto zaserwować gościom wyjątkowe wędliny naturalne, bez żadnych chemicznych dodatków, na śniadanie oraz na kolację. Jest to w Polsce produkt najchętniej kupowany, dlatego warto zwrócić uwagę na jakość. Takiego produktu nie ma w zwykłych sklepach mięsnych, ani w marketach, ponieważ są to wyroby robione metodą tradycyjną, często w rodzimych firmach masarniczych. Te z kolei można znaleźć w małych miejscowościach, a nawet na wsi, gdzie są zupełnie inne warunki produkcji.

Mięso jest przebadane, oczyszczone i dopiero potem dzielone na poszczególne warianty wędliniarskie. Sam zapach takich wędlin naturalnych powoduje, że chce się od razu posmakować. Przed świętami jest wiele takich okazji, ponieważ odbywają się targi czy jarmarki bożonarodzeniowe, na których stoiska obfitują w pełen kosz dobrego jedzenia. Firmy rodzinne również przyjeżdżają, aby pochwalić się swoimi smakołykami wędliniarskimi, takimi jak kiełbasy, pasztety, salcesony, mięsa, wędliny, parówki. Są one produkowane z mięsa drobiowego, wieprzowego, dziczyzny, a także gęsiny, w 90 procentach z mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw. Dodawane są jedynie czosnek, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, chili, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zawierają bardzo małą ilość wody i dojrzewają w swoim własnym tempie. Są to wędliny parzone, wędzone, gotowane, pieczone oraz surowe.

Zakup świątecznych wyrobów mięsnych

Wędliny ekologiczne pachną i smakują wyjątkowo, a klienci, którzy się o tym przekonali, często wracają po kolejne zakupy. Producenci mają swoje własne stoiska i sklepy z wyrobami, które są pierwszej klasy, a przed świętami jest ich o wiele więcej. Dodatkowym atutem jest na pewno możliwość własnego zamówienia, z tym że trzeba zrobić to kilka tygodni wcześniej. Niektóre partie wędlin są już świątecznie zapakowane, a to jeszcze bardziej zachęca do zakupu. Świąteczny stół może obfitować w wysokiej jakości jedzenie pomimo, że cena także jest adekwatna. Kilogram wędlin naturalnych może kosztować przed świętami nawet 70 złotych, ale to jeszcze bardziej zachęca klientów do zakupów. Na stoiskach są promocje, a niektóre smakołyki można spróbować osobiście, co zachęca klientów do konsumpcji, bez dodatkowej reklamy.

Najważniejsze jest to, że takie wędliny nie psują się tak szybko, mogą leżeć w lodówce przez całe święta i można je wykorzystać do kanapek, do zapiekanek, czy jako dodatek do innych smakołyków świątecznych, jak sałatki, gorące zupy, czy smakołyki kapuściane. Zazwyczaj mało co pozostaje po świętach, ponieważ goście są zachwyceni smakiem, aromatem, ilością przypraw i tym, że jest w nich tyle mięsa. Wędliny naturalne pełne aromatu sycą o wiele bardziej niż te zwykłe ze sklepu, a nie zawierają konserwantów, azotanów, ulepszaczy smaku ani nie są sztucznie pędzone. Są wędzone czy gotowane naturalnie, dlatego przygotowuje się je pod święta nawet w październiku.

Więcej informacji

Zobacz więcej informacji - wejdź na stronę https://wedlinyzdebiny.pl/ - rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny

Jakie mięsne smakołyki przygotować na świąteczny stół?