W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbył się Konkurs kulinarny „I TY MOŻESZ ZOSTAĆ MASTERCHEFEM”. W imprezie wzięło udział 10 drużyn. Była to VII edycja konkursu, którego organizatorem był Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 wraz z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną i Ochotniczym Hufcem Pracy. Patronat nad wydarzeniem objęła Starosta Bełchatowski Dorota Pędziwiatr.
Zorganizowany w ZSP Nr 2 w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości konkurs kulinarny miał na celu przede wszystkim rozwijanie kulinarnych pasji uczniów, którzy kształcą się w tym kierunku. Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się : grillowany kurczak na sałacie rzymskiej z ananasem i sosem winegret, kopytka dyniowe w sosie grzybowym z kurczakiem oraz pieczony kurczak z dynią.
Młodzież pracowała w dwuosobowych drużynach. Wszyscy w skupieniu starli się stworzyć najoryginalniejsze i najsmaczniejsze potrawy, ale bezkonkurencyjni okazali się:
I miejsce - Natalia Krawczyk, Karolina Kłysik za potrawę „ Noga z kaczki w sosie pomarańczowym z puree dyniowym w towarzystwie sałatki z granata”,
II miejsce – Kinga Samborska, Katarzyna Cieślak za potrawę „ Pyszna mięsno warzywna tarta”,
III miejsce – Oliwia Jaworska, Filip Dominikowski za potrawę „ Zrazy w sosie z prawdziwków z kopytkami dyniowymi i chipsami bekonowymi”.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Młodzież pracowała w dwuosobowych drużynach. Wszyscy w skupieniu starli się stworzyć najoryginalniejsze i najsmaczniejsze potrawy, ale bezkonkurencyjni okazali się:
I miejsce - Natalia Krawczyk, Karolina Kłysik za potrawę „ Noga z kaczki w sosie pomarańczowym z puree dyniowym w towarzystwie sałatki z granata”,
II miejsce – Kinga Samborska, Katarzyna Cieślak za potrawę „ Pyszna mięsno warzywna tarta”,
III miejsce – Oliwia Jaworska, Filip Dominikowski za potrawę „ Zrazy w sosie z prawdziwków z kopytkami dyniowymi i chipsami bekonowymi”.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Zespół ds Promocji
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie