Jak fantazyjnie złożyć serwetkę, jak ułożyć stołową zastawę, ale także jak zachęcić klienta do skosztowania potraw używając odpowiedniego słownictwa? Tego uczyli się uczestnicy kursu kelnerskiego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Bełchatowie. Szkolenie przeprowadzono na dwóch poziomach: podstawowym i zaawansowanym.
zdjęcie
Profesjonalna obsługa kelnerska to prawdziwa sztuka, którą uczniowie poprzez swoje zaangażowanie chcą poznać i opanować. Kursy prowadzone są przez Jana Jakimowicza, certyfikowanego trenera, wicemistrza Polski kelnerów. Szkolenie składa się zarówno z część teoretycznej, jak i praktycznej. Poziom podstawowy obejmuje m.in. zasady organizacji pracy na stanowisku kelnerskim, przygotowanie sali restauracyjnej do obsługi gości, podstawy prawidłowej obsługi, serwis win. Na poziomie zaawansowanym adepci kelnerskiego fachu uczą się profesjonalnego zachowania w restauracji, rozmowy z gościem, rozwiązywania trudnych sytuacji, technik sprzedaży. W trakcie kursu młodzież poznaje praktyczne tajniki sztuki kelnerskiej, zdobywa profesjonalną wiedzę teoretyczną oraz fachowe wskazówki, jak pracować z klientem. Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty w języku polskim i angielskim, potwierdzające ukończenie kursu kelnerskiego z zaznaczonym stopniem zaawansowania. Dzięki pełnemu przygotowaniu młodzież jest w stanie sprostać najwyższym oczekiwaniom pracodawców.
Beata Duralska
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Bełchatowie