Powiat Bełchatów: Kuchnia jak laboratorium
Niebywałą okazję poznania tajników kuchni molekularnej mieli dziś uczniowie kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 4. Kamil Klekowski - mistrz kuchni przeprowadził spektakularne szkolenie połączone z praktycznymi warsztatami. Było na co popatrzeć i było co próbować.
- Dzisiaj po raz pierwszy w naszej szkole zorganizowaliśmy szkolenie z kuchni molekularnej mówi Beata Duralska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSP nr 4. - Chcieliśmy młodzieży pokazać coś nowego z zakresu przygotowania potraw, a kuchnia molekularna cieszy się obecnie wzięciem w branży gastronomicznej. W szkoleniu biorą udział najstarsze roczniki, co zapewne przyda im się w przyszłej pracy.
Rzeczywiście ciekły azot oprócz spektakularnych efektów wizualnych, pomagał w stworzeniu ciekawych kompozycji smakowych i wywoływał niemałe emocje przyszłych kucharzy z Ekonomika”.
- Pokazuję młodzieży nowoczesne techniki kulinarne, z naciskiem na kuchnię molekularną, z wykorzystaniem ciekłego azotu mówi Kamil Klekowski - mistrz kuchni. - Oprócz wiedzy kulinarnej w grę wchodzi wiedza z zakresu chemii i fizyki, trzeba mieć wiedzę na temat różnych stanów skupienia, żeby produkt efektownie wyglądał na talerzu. Na przykład przygotowaliśmy sorbet z soku pomarańczowego czy lody z… musztardy.
Krzysztof Borowski
Rzecznik prasowy
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie
Starostwo Powiatowe w Bełchatowie, powiat-belchatowski.pl/, powiat-belchatowski.pl/powiat-t70/aktualnosci-a75/kuchnia-jak-laboratorium-r15418
Autor: krystian