Kakao ceremonialne pobudza ciało i umysł

3 min czytania
Kakao ceremonialne pobudza ciało i umysł

Kakao ceremonialne pobudza ciało i umysł

Kubek gorącego kakao nierozerwalnie kojarzy nam się z chwilą odprężenia i relaksu w chłodny wieczór. Często napój ten traktujemy jako coś, co poprawi nam humor po trudnym dniu. Jednak nie każdy wie, że ciepłe kakao już tysiące lat temu było uważane za napój, który stymuluje umysł i wzmaga umiejętność odczuwania doznań duchowych. Czym jest kakao ceremonialne? Czym się różni od zwykłego kakao? Jak przygotować ten mistyczny napój?

Krótka historia kakao

Już w czasach Majów picie kakao głęboko zakorzeniło się w kulturze. Ceremonialne picie tego napoju było związane z obrządkami z okazji narodzin, zaślubin oraz śmierci. Majowie wierzyli, że kakao to pokarm bogów, a jego picie ma zbawienny wpływ na płodność. Uważali, że kakao umożliwia stworzenie mistycznej relacji człowieka z naturą. I choć dziś już wiemy, że kakao nie ma właściwości psychoaktywnych, to wiele osób jest przekonanych, że odpowiednio przyrządzone wpływa pobudzająco na kreatywność, zwiększa odczuwanie doznań duchowych, ożywia umysł i ciało. Dzieje się tak za sprawą licznych substancji bioaktywnych wzmagających aktywność mózgu i jego funkcje poznawcze.

Czym się różni kakao ceremonialne od zwykłego

Sekret tkwi nie tylko w odpowiednim przygotowaniu napoju. Kakao ceremonialne już na etapie produkcji nabiera swojej wyjątkowości. Do jego wyprodukowania bowiem wykorzystuje się jedynie takie odmiany kakaowca, które nie zostały w żaden sposób zmodyfikowane przez człowieka. Uprawy tych oryginalnych (wręcz pierwotnych) odmian, są ekologiczne, prowadzone z poszanowaniem dla natury oraz człowieka. Kakao powstaje z nie do końca dojrzałych ziaren, tak aby zawierało jak największe stężenie wartościowych związków. Etap produkcji jest ograniczony do minimum, a obróbka termiczna przebiega w jak najniższej z możliwych temperatur. Wszystko po to, aby z powstałej pasty kakaowej, móc uzyskać napój o wysokiej zawartości substancji aktywnych. W efekcie końcowym otrzymana pasta ma postać sprasowanych bloczków kruszącego się kakao.

Ja przyrządzić kakao ceremonialne?

Jeśli jest to Twoje pierwsze spotkanie z tym napojem, warto zacząć od użycia ok. 20 g pasty kakaowej, aby sprawdzić reakcję swojego organizmu. Kakao ceremonialne pija się 1 do 3 razy w tygodniu. Powstały napój jest bardzo gęsty, wręcz kremowy dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu (minimum 50%). Smak i zapach ciepłego kakao ceremonialnego jest bardzo intensywny. Kakao ceremonialnego nie należy przygotowywać z użyciem mleka zwierzęcego, ponieważ hamuje ono uwalnianie zawartych w nim składników bioaktywnych.

Czego zatem potrzebujesz, by przygotować porcję kakao ceremonialnego?

  • 35 40 g pasty kakaowej
  • 150 ml napoju roślinnego
  • łyżka syropu z agawy (lub innego słodkiego syropu np. klonowego lub daktylowego)
  • sól oraz pieprz cayenne

Napój roślinny z dodatkiem przypraw należy podgrzać do temp 40-50 st. C, a następnie rozpuścić w nim pastę kakaową. Użycie blendera pozwoli stworzyć na wierzchu apetyczną piankę.

Podsumujmy zatem. Kakao ceremonialne to wyjątkowy rodzaj kakao. Dzięki odpowiedniej uprawie i produkcji uzyskany napój jest uznawany za pobudzający duchowe doznania. Odblokowuje emocje, zwiększa kreatywność i sprzyja medytacji. Poza dość mistycznymi doznaniami, picie takiego kakao może również pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowe. Dzieje się tak za sprawą składników mineralnych zawartych w ziarnach kakaowca. Choć wydawać by się mogło, że picie kakao ma jedynie pozytywny wpływ na człowieka, napoju tego powinny unikać osoby przyjmujące leki antydepresyjne oraz na nadciśnienie.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

belchatowski24_kf